Slavnosti moravského uzeného a vína na hradě Veveří

Na hradě Veveří ve dnech 22. a 23. února 2025 opět zavoní moravské uzené, vinaři otevřou své nejlepší lahve a návštěvníci zvolí uzenářského krále roku. Slavnosti moravského uzeného letos vstupují do svého jedenáctého ročníku a opět přináší nejen skvělé chutě, ale také příběhy lidí, kteří stojí za těmito jedinečnými produkty.
Na akci se představí osm rodinných uzenářských firem, které své řemeslo předávají z generace na generaci. Přímo na nádvořích se můžete setkat s mistry uzenáři, poslechnout si jejich vyprávění o tom, jak udí maso, jaké druhy masa preferují a jaké tajné recepty jim pomáhají dosahovat dokonalé chuti. Každý stánek nabídne ochutnávky, díky kterým sami návštěvnici rozhodnou, kdo získá titul Král uzenářů 2025.
Atmosféru akce doplní kuchařská a řeznická show, kde si pod vedením mistrů můžete vyzkoušet výrobu vlastní klobásky. Pro milovníky vína je připraven vyhřívaný vinařský stan s nabídkou od 15 vinařů z jižní Moravy a cimbálovou muzikou. Pro milovníky piva a pohodové atmosféry je tu zase vyhřívaná kovárna, kde zní harmonika a servírují se pivní speciály.
Děti potěší divadélko, opékání špekáčků a dětské dílny, zatímco rodiče mohou objevovat gurmánskou zónu. Ta nabídne pestrou škálu pokrmů od 15 bister a restaurací, které spojují uzené maso s moderní gastronomií.